Statiegeldblikje weggooien? Daarvoor geldt een specifiek advies
Dit geldt alleen als er ook een statiegeldlogo op het blikje staat. Bekijk de uitleg onder dit groene blok.
Dit geldt alleen als er ook een statiegeldlogo op het blikje staat. Bekijk de uitleg onder dit groene blok.
Drankblikjes waar statiegeld op zit kun je inleveren bij onder andere grote supermarkten en tankstations. Je herkent deze blikjes aan het statiegeldlogo. Het blikje moet je heel inleveren en de barcode moet te scannen zijn. Als je het blikje hebt ingeleverd krijg je het statiegeld terug en wordt het materiaal gerecycled.
Als er géén statiegeldlogo op staat, dan kun je de metalen verpakking weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd).
Eerst haalt de verwerker etiketten, plastics en folies van het blik af. Daarna wordt het blik geplet en samen met staal omgesmolten. Zo kunnen er weer allerlei nieuwe dingen van gemaakt worden, zoals frisdrankblikjes, fietsen en autovelgen. Ook blik dat bij het restafval belandt en verbrandt, kan grotendeels gerecycled worden omdat het bestand is tegen de hitte van de verbrandingsoven en uit de as gehaald kan worden.
De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite. Meer weten over metalen verpakkingen?
Metalen verpakkingen kunnen oneindig gerecycled worden. Eerst haalt de verwerker etiketten, plastics en folies van het blik af. Daarna wordt het blik geplet en samen met staal omgesmolten. Zo kunnen er weer allerlei nieuwe dingen van gemaakt worden, zoals frisdrankblikjes, fietsen en autovelgen. Ook blik dat bij het restafval belandt en verbrandt, kan grotendeels gerecycled worden omdat het bestand is tegen de hitte van de verbrandingsoven en uit de as gehaald kan worden.
De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite.
Meer weten over metalen verpakkingen?