Met de Afvalscheidingswijzer kun je makkelijk ontdekken in welke afvalbak je jouw afval en producten weg kunt gooien.
Waarom de Afvalscheidingswijzer?
Afvalscheiding is populair, veel mensen scheiden glas, papier en gft. Maar het kan ook best ingewikkeld zijn. Twijfel je over welk afval in welke bak hoort? De Afvalscheidingswijzer helpt je verder: van aluminiumfolie tot zuivelverpakkingen. Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot versterking van het broeikaseffect.
Hoe werkt de Afvalscheidingswijzer?
Waar laat je een yoghurtpak, pizzadoos, videoband of spaarlamp? Voer het in op de website of app en vind met gemak de juiste bak. In het zoekveld vul je het product of soort afval in dat jij weg wilt gooien. Je kunt ook je product opzoeken via de afval categorieën. Vervolgens laten de resultaten zien in welke bak je het kunt weggooien. Levert jouw zoekwoord geen resultaten op? Check dan of je het woord goed getypt hebt, zoek niet te specifiek en zoek op product (niet op merk). Wil je bijvoorbeeld weten waar je de schil van een granaatappel weggooit? Kijk dan bij fruitafval of citrusfruitschil.
Onderbouwing en actualisatie
In de Afvalscheidingswijzer staan afdankadviezen van duizenden producten. Deze informatie is tot stand gekomen in overleg met de verschillende branches en experts. Milieu Centraal controleert vaak de Afvalscheidingswijzer op actualiteit. Regelmatig voeren we wijzigingen door, bijvoorbeeld wanneer een afdankadvies verandert of er nieuwe wetgeving is waardoor een advies anders wordt. Het kan zijn dat je op verschillende plaatsen andere adviezen tegenkomt. Het advies van Milieu Centraal is afgestemd met zoveel mogelijk afvalbedrijven en gemeenten. Het is echter uiteindelijk de gemeente die bepaalt hoe zij hun afval inzamelen.
Meer tips en trucs over afval
Er leven nog een hoop vragen en onduidelijkheden rondom afval en spullen. Op het platform Zootje Geregeld gaan Nederlanders samen op zoek naar antwoorden, tips en slimmigheidjes. Wist je bijvoorbeeld dat je gebruikte theezakjes en broodclips nog heel handig kunt hergebruiken? Met handige tips en trucs wordt het nog makkelijker én leuker om je zootje te regelen. Ook gaan we in gesprek over wat er allemaal gebeurt in afvalland. Wat gaat er goed en wat kan beter? En vooral: wat kunnen we van elkaar leren? Zootje Geregeld is een initiatief van Milieu Centraal.
Vragen?
Heb je nog vragen over de Afvalscheidingswijzer? Neem dan contact op. Wil je meer weten over het weggooien van afval? Raadpleeg dan de site van Milieu Centraal. Als je een melding wilt maken over de duurzaamheid van verpakkingen of over een verkeerd scheidingsadvies op een verpakking, neem dan contact op met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).