Ga direct naar de inhoud

Koel- of vrieskast

Koelkast Of Vrieskast

Dit mag terug naar de winkel bij aankoop van een nieuwe, óf naar de milieustraat. Bij het grofvuil mag ook.

Let op: dit inleveradvies is ook van toepassingen als je online een nieuw product koopt. 

Goed om te weten

Soms zijn er aan het gebruik van de milieustraat kosten verbonden. Bekijk welke milieustraat voor jou het beste te bereiken is en wat eventuele kosten zijn. In sommige gemeenten is het nodig om een afspraak te maken voor het ophalen van grofvuil. Check daarvoor de website van jouw gemeente. 

Meer over de milieustraat

Meer over dit advies

Een oude koel- of vrieskast  kan het beste worden afgevoerd voor demontage, ook als hij nog werkt. Zet een oude koel- of vrieskast niet onbeheerd aan de straat. Het koelsysteem kan lek raken, waardoor zeer schadelijke koude middelen vervliegen.

Een leverancier moet op verzoek zorgen voor afvoer van een te vervangen elektrisch apparaat. Dit geldt ook voor online aankopen. Inleveren kan ook altijd bij de milieustraat van de gemeente en meestal kan ook een afspraak worden gemaakt om een apparaat als grofvuil op te halen. 

Handig om te weten

Alleen een koel- of vrieskast met het oude energielabel A+++ of met het nieuwe energielabel C of beter is zo energiezuinig dat het de moeite waard is hem tweedehands aan te bieden. Als je de koelkast nieuw hebt gekocht vóór 1 maart 2021 dan heeft hij een oud energielabel, nieuwere koelkasten hebben een nieuw energielabel. 

Van afval naar grondstof

De meeste materialen van een koel- of vrieskast kunnen goed gerecycled worden. Het koper en staal uit de kabels krijgt een nieuwe bestemming. Glasplaten gaan naar de glasrecycling. Het kunststof van koelkasten gaat naar de kunststofindustrie en die gebruikt het om nieuwe plastic producten van te maken.